En del af:

Kravspecifikation – Hvad er det?

Få en kravspecifikation når får udviklet en ny hjemmeside eller webshop. Kravspecifikationen hjælper med at specificere hjemmesidens funktioner.


Læsetid: 5 minutter


Kravspec. bruges til at få udviklet det man har behov for

En hjemmeside eller et system er i virkeligheden et yderst komplekst produkt, specielt når hjemmesiden skal køre din forretning.

Derfor bruger hjemmesider udvikler kravspecifikationen, til at få alle dine behov integreret ind i din hjemmesideløsning. Det er derfor utroligt vigtigt at være meget specifik, i hvad man ønsker og har behov for, når man bedes udføre en kravspecifikation.

Behovet for en hjemmeside findes oftest i udstrækning af den forretningsmodel, som man har i sin normale drift. Hjemmesiden skal i de fleste tilfælde afspejle alle de funktioner, som bruges i driften. Lige fra marketing til salg til levering af det produkt man sælger.

Eksempel:
Har du en butik, hvor du både sælger detailvarer samt konfigurerbare varer? Så skal din webshop fungere i samarbejde med din fysiske butik og alle typer af varer du sælger. Webshoppen skal kunne sælge de samme varer, standard eller custom- og beregne prisen på varerne dynamisk, uden det har nogen negativ indflydelse på driften. Kundens valgmuligheder skal være fuldstændig ens, om de handler i butikken eller online.

Hvad er en kravspecifikation?

En kravspecifikation, ofte kaldet kravspec., er en omfattende beskrivelse af funktioner, egenskaber og begrænsninger for et IT-system eller softwareprodukt. Dette dokument skaber et klart og fælles billede mellem kunden og udviklingsteamet om, hvad der skal udvikles. Det inkluderer alt fra funktionelle krav, som beskriver, hvad systemet skal kunne gøre, til ikke-funktionelle krav, som beskriver kvalitetsattributter som sikkerhed, ydeevne og brugervenlighed.

Det, at tegne og forklare sin drift, så udefrakommende forstår den og kan konvertere denne til en hjemmeside eller et IT-redskab er utroligt svært. Fordi at driften for din virksomhed oftest indeholder langt flere konfigurerbare elementer end man lige tror. IT-udviklere tænker i detaljer og specifikke anvisninger, hvis man ikke nævner en funktion eller system indstilling.

Eksempler på hvad en kravspec. kan indeholde:

KategoriEksempler på indhold
IntroduktionProjektbeskrivelse, mål, interessenter
Funktionelle kravSpecifikation af funktioner, brugerinteraktioner, forretningslogik, datahåndtering
Ikke-funktionelle kravYdeevnekrav, sikkerhedskrav, tilgængelighed, skalerbarhed, brugervenlighed
Design specifikationerUI/UX design, navigationsstrukturer, wireframes, mockups
SystemkravHardwarekrav, softwarekrav, netværkskrav
BrugsscenarierBrugercases, scenarier for hvordan systemet bruges i forskellige situationer
Data kravDatamodeller, datatyper, datalagringskrav, integritetsregler
InteroperabilitetIntegrationer med andre systemer, API-specifikationer, dataudvekslingsformater
ProjektplanTidsplan, milepæle, deadlines
KvalitetssikringTestplaner, testcases, testkriterier
RisikovurderingIdentificerede risici, risikostyringsstrategier, beredskabsplaner
VedligeholdelsePlaner for systemvedligeholdelse, opdateringer, supportkrav
GodkendelseskriterierKriterier for projektaccept, godkendelsesproces, interessenters godkendelse
BilagYderligere dokumenter, referencer, ordforklaringer

En udførlig handleplan

En kravspecifikation fungerer også som en detaljeret handleplan, der guider udviklingsteamet gennem hele projektet. Denne plan indeholder:

  • Projektafgrænsning: En klar definition af, hvad projektet inkluderer, og hvad det ikke inkluderer.
  • Tidsplan: En detaljeret tidsplan, der angiver milepæle og deadlines.
  • Ansvarsområder: En fordeling af ansvar og opgaver mellem teammedlemmerne.

At udarbejde en kravspecifikation inden starten på et IT-projekt er essentielt af flere grunde:

  • Klarhed og forventningsafstemning: Den sikrer, at både kunde og udviklingsteamet har en fælles forståelse af projektets omfang og mål. Dette minimerer risikoen for misforståelser og fejltagelser under udviklingen.
  • Planlægning og ressource styring: Ved at have en detaljeret kravspecifikation kan projektlederen bedre planlægge tidsforbrug, ressourcer og budget. Det bliver tydeligt, hvilke opgaver der skal udføres, og i hvilken rækkefølge de skal løses.
  • Kvalitetskontrol: En kravspecifikation gør det lettere at teste og verificere, at det færdige produkt opfylder alle de fastsatte krav. Dette sikrer, at systemet fungerer som forventet og opfylder dine behov som kunde.

En veludført kravspecifikation beskytter dine interesser som kunden på flere måder:

  • Gennemsigtighed: Du får fuld indsigt i, hvad du kan forvente af det endelige produkt og hvilke skridt og opgaver der skal udføres for at nå dertil.
  • Målbarhed: Kravene er klart definerede og målbare, hvilket gør det nemt at vurdere, om de er opfyldt.
  • Risikoafdækning: Ved at specificere alle krav på forhånd, reduceres risikoen for dyre ændringer og forsinkelser i projektet. Eventuelle udfordringer kan identificeres og håndteres tidligt i forløbet.

Organisationer er komplekse i sin natur

Som mennesker opstiller vi vores organisationer og arbejde i et kompliceret netværk af afhængige funktioner og processer – f.eks. kommunikerer vi sammen langt mere og hurtigere end man lige tror og den måde hvorpå vi organiserer vores arbejde, kan være svær at forstå for udefrakommende. Det er faktisk så svært, mener nogle organisationsteoretikere, at udefrakommende aldrig vil opnå den fulde forståelse for, hvordan en organisation egentlig fungerer og den drift der findes i hverdagen.

Det siger sig selv, at det at få et program til at handle i forlængelse af en organisation, kan være udfordrende. Det er her, at en kravspecifikation kommer ind i billedet.

Kravspecifikationen kan være svaret

En kravspecifikation kan være mange ting – oftest er det et dokument med en liste over krav, som kunden definerer til det købte program eller hjemmeside. Dokumentet indeholder så meget detaljeret information om krav og ønsker til hjemmesiden som muligt. Dokumentet gør, at udvikleren bedre forstår, hvordan han skal kode hjemmesiden.

I teorien burde det være kunden selv som udformer en kravspecifikation for produktet. Her skulle kunden indsamle information om deres egen driftsmæssige processer og udpensle det i et dokument.
Der tænker man med det samme; ”det er da let nok! Det er jo min egen organisation – jeg ved da alt omkring min egen organisation”. Men den antagelse kan vise sig at være en fejl, fordi man hurtigt bliver blind over for de driftsmæssige handlinger, som man foretager sig i hverdagen. Selvfølgelig ville det være ideelt, hvis kunden kunne udforme en kravspecifikation, men det er faktisk sjældent tilfældet.

Få specificeret kravene til opgaven

Hvis ikke jeg selv kan lave en kravspecifikation…, hvem kan så?

Webto har siden 2012 udviklet digitale webløsninger og ageret konsulenter til det danske erhvervsliv. Vores team på 12 webeksperter arbejder i dag ud fra kontoret i Slagelse, er et komplet webbureau, som er specialiseret i at udvikle unikke digitale løsninger i TYPO3 og Magento. Vi huser nogle af landets skarpeste eksperter inden for webudvikling og kan tilbyde skræddersyede hjemmesider og webshops. Som et komplet bureau kan vi foruden webudvikling sørge for online markedsføring via en bred vifte af digitale kanaler som sociale medier, google ads, email markedsføring og meget mere. Vores ambition er at være din digitale partner på hele rejsen.

Gennem årene har vi udviklet mere end 600 projekter, fra det simple website, til store komplicerede løsninger. Alle med det samme formål at løfte kundens forretning.

Vælger I derfor os som samarbejdspartner og konsulenter, vælger I et hold af dedikerede eksperter, der vil hjælpe jer med at udvikle jeres digitale løsning. Dette så jeres driftsmæssige behov lettest konverteres om til at IT-redskab, der vil gavne jeres forretning mange år ud i fremtiden.

Del dette:

Mere fra:

  • ChatGPT og AI i markedsføring

    Sådan bruger du GPT’s i din markedsføring

    Af: Jannick Jensen • 23/11/2023
    I en verden, hvor digital markedsføring bliver mere kompleks og konkurrencepræget, introducerer og fortæller vi om vores GPT: Wuo SEO og content rådgiver – en…
  • hvorfor blog

    Hvorfor har mange virksomheders hjemmesider blogs?

    Af: Jannick Jensen • 30/10/2023
    Du lægger måske ikke mærke til det, men mange hjemmesider har en blog og ofte lander du på faktisk på en blogside, når du søger…
  • Flytning af webshop, hvordan gør vi

    Flytning af webshop, hvordan gør vi?

    Af: John Nielsen • 27/10/2023
    Er nuværende webshop-system begrænset, ønskes nye funktioner eller er tiden bare løbet fra systemet, så er det nærliggende at kigge sig om efter et nyt…