Hvad er topic clusters?

Topic clusters eller “silo struktur” som det ofte bliver kaldt på dansk, handler om at organisere dit indhold strategisk omkring centrale emner og bygge dybdegående artikler, guides og ressourcer, der taler ind i brugerens behov – uanset hvor de er på deres rejse.


Læsetid: 7 minutter


Det er ikke bare godt for brugeren, det er også noget søgemaskiner, så som Google elsker. For når dit indhold er struktureret og hænger logisk sammen, bliver det både lettere at indeksere og mere troværdigt i Googles øjne.

Hvad er en topic cluster?

En topic cluster er en måde at organisere indhold på, hvor du tager udgangspunkt i ét emne, der omhandler en af dine ydelser eller kategorier. Her laver man en såkaldt pillar page. Det kan være en webshop kategori eller en hoved service som din virksomhed yder. Herefter opbygges en række underartikler og undersider (cluster content), der går i dybden med specifikke aspekter af emnet. Alt indhold bindes sammen med interne links, så brugeren let kan navigere og finde svar på sine spørgsmål. Samt et fokus på at linke til “pillar page” fra alle undersiderne, for at illustrere at den er den vigtigste.

Forestil dig en digital vidensbank, hvor alt omkring et emne er samlet og systematisk opbygget. Hvis du for eksempel har en webshop, der sælger stegepander, kan din pillar page være “Den ultimative guide til stegepander”. Herefter laver du forskellige undersider så som “Sådan vælger du den rette pande til gasblus” og “Vedligeholdelse af non-stick belægning”, samt opskrifter hvor du påpeger at bruge specifikke typer stegepander, der linker til kategorierne. – alt sammen med henblik på at hjælpe, informere og i sidste ende sælge.

Denne struktur gør ikke blot dit website mere brugervenligt, men skaber også tematisk relevans, som søgemaskiner prioriterer højt i deres rangering. Det skaber mere trafik og flere klik, hvilket selvfølgelig giver flere potentielle kunder, men det øger også din hjemmesides relevans for Google og giver klik, som Google bruger til at bestemme placeringer.

Hvorfor topic clusters virker for SEO

Der er en god grund til, at topic clusters er blevet en hjørnesten i moderne SEO-strategier. Det handler ikke kun om struktur – det handler om relevans, autoritet og brugervenlighed.

Når du strukturerer dit indhold i siloer, hjælper du både søgemaskiner og brugere med at forstå, hvad din hjemmeside handler om. Samtidig med at du illustrere din ekspertise og autoritet på emnet omkring E-E-A-T. Søgemaskiner som Google arbejder i dag ud fra semantisk forståelse – de forsøger at tolke konteksten bag søgninger og belønner hjemmesider, der demonstrerer dybdegående viden inden for et emne. Med andre ord: Hvis du vil rangere højt på et område, skal du eje det emne og informationen om det.

Ved at skabe en stærk intern linkstruktur, hvor alle relaterede sider henviser til hinanden og til din overordnede “pillar page”, signalerer du til Google, at du har autoritet og ekspertise. Samtidig gør det det nemmere for brugeren at finde svar på relaterede spørgsmål og bevæge sig naturligt gennem dit indhold – hvilket reducerer bounce rate og øger engagement.

For eksempel: Hvis en bruger læser din guide til “De bedste stegepander til induktion”, hvor du kan informere om forskellene på stegepander og deres belægning. Og straks tilbydes relevante opskrifter og vedligeholdelsestips via interne links, samt links til velkendte producenters udtale om deres produkters egenskaber eller studier på sider med høj domain rating. Skaber du både en bedre oplevelse og øger chancen for konvertering.

Eksemplet fra tidliger om topic cluster for en isenkræmmer

Lad os sige, at du driver en webshop som en isenkræmmer og gerne vil sælge flere stegepander. I stedet for blot at oprette en produktside og håbe på det bedste, kan du bygge en hel topic cluster, der dækker emnet “stegepander” fra A til Z – og guider brugeren hele vejen fra informationssøgning til køb.

Her er, hvordan du kunne strukturere din cluster:

🧱 Pillar Page:

  • “Den ultimative guide til stegepander”
    • En oversigtsside, der introducerer de forskellige typer af pander, deres anvendelse og hvad man skal være opmærksom på som forbruger.
    • Links til pandeproducenter med høj domain rating og kilder til eventuelle undersøgelser, så som at teflon ikke er giftigt at indtage, som mange stadig tror er tilfældet den dag i dag.

🔗 Cluster Content:

  • “Hvilken pande er bedst til æg, bøffer eller wokretter?”
    → Forklar forskelle og anbefal produkter – link til relevante pander.
  • “Opskrift: Lynhurtige og perfekte pandekager på støbejernspande”
    → Indhold, der engagerer og inspirerer – med link til opskrift og pande-type.
  • “Vedligeholdelse: Sådan holder din non-stick pande i mange år”
    → Informativt og værdifuldt indhold – link til både rengøringsprodukter og selve panden.
  • “Top 5 stegepander til induktionskomfur”
    → Produktguide med test og anbefalinger – direkte links til købssider.

Hver af disse sider linkes til hinanden og til den centrale guide. Dermed skaber du et netværk af relevant og dybtgående indhold, som både søgemaskiner og brugere forstår og elsker. Det bedste? Brugeren får svar på alle sine spørgsmål og guides naturligt til et køb – uden det føles som reklame. Det er den slags indhold, der bygger tillid og skaber konverteringer.

Mål effekten af dine topic clusters

Når du har investeret tid og ressourcer i at opbygge en topic cluster, er næste skridt at måle, om det faktisk virker. Og her handler det ikke kun om trafik – du skal se på, hvordan brugerne interagerer med dit indhold, og om det understøtter dine forretningsmål.

Her er nogle vigtige KPI’er at følge:

  • Organisk trafik: Øges synligheden for dine cluster-sider og din pillar page i Google?
  • Placeringer: Går placeringerne for søgeord der er relevant til emnet op gennemsnitligt?
  • Tid på side: Bliver brugerne længere på dit site, fordi de klikker rundt i dit indhold?
  • Bounce rate: Falder antallet af brugere, der forlader siden med det samme?
  • Intern link-clickrate: Hvor ofte klikker brugerne på dine interne links mellem cluster-sider?
  • Konverteringsrate: Hvor mange besøgende ender med at købe, tilmelde sig nyhedsbrev eller kontakte dig?

Ved hjælp af værktøjer som Google Analytics, Google Search Console og Clarify kan du få konkrete indsigter i, hvordan dine topic clusters performer – og justere løbende for at få endnu mere værdi ud af dit indhold.

Brug dine topic clusters som fundament i din content marketing

Topic clusters er ikke kun godt til din SEO-strategi. Når de er lavet, har du også et stærkt redskab i din content marketing. Når du opbygger viden og skaber dybdegående indhold omkring et emne, positionerer du dig samtidig som ekspert og troværdig kilde i dit marked. Du kan bruge det til gode opslag på sociale medier, hvor du giver noget interessant, som som “Vidste du at sølvpander ville være bedre en kobberpander til at varme hurtigt op?”, “Teflons opfinder drak en hel kop af sin bevise at den ikke var giftig”.

Indholdet fra dine clusters kan nemt genbruges og deles på tværs af platforme:

  • Lav posts til sociale medier, hvor du teaser udvalgte artikler.
  • Brug email-marketing til at fremhæve guides og inspirerende opskrifter.
  • Lav videoer eller reels, hvor du demonstrerer tips fra dine cluster-sider.
  • Indsæt udvalgte afsnit i produktbeskrivelser, så de informerer og sælger samtidig.

Content marketing og SEO spiller hinanden stærke, og med topic clusters skaber du et solidt indholdsunivers, der tiltrækker, engagerer og konverterer – igen og igen.

En traditionel blogstruktur består ofte af enkeltstående artikler uden indbyrdes sammenhæng eller at lave en masse artikler eller siden uden at styre linkbuilding til relevante sider. En topic cluster derimod er en strategisk opbygget struktur, hvor alt indhold relateret til et emne er forbundet og organiseret omkring én central side – en såkaldt pillar page. Det skaber både bedre overblik for brugeren og stærkere signaler til søgemaskiner.

Interne links skaber sammenhæng i dit indhold og hjælper både brugere og søgemaskiner med at forstå, hvordan siderne hænger sammen. De guider brugeren videre i sin rejse og forbedrer SEO ved at fordele autoritet mellem dine sider.

Det kræver planlægning og en struktureret tilgang, men ikke nødvendigvis mere arbejde – blot smartere arbejde. Ofte kan du genbruge og optimere eksisterende indhold, så det passer ind i en cluster-struktur, og bygge videre derfra. Du kan også bruge arbejdet til at gøre dine opslag på sociale medier og nyhedsbreve lettere, så du sparer tid der.

Nej, alle kan bruge topic clusters – uanset størrelse. Selv mindre webshops eller lokale virksomheder kan drage fordel af en fokuseret og sammenhængende indholdsstruktur, fordi det hjælper med at opbygge autoritet og skabe bedre brugeroplevelser.

Start med dine vigtigste produkter, ydelser eller emner, som dine kunder ofte søger på. Brug værktøjer som Google Trends, Search Console og søgeordsanalyse for at finde relevante søgeord og spørgsmål, som dine kunder stiller.

Ja! Topic clusters er ikke kun gode for synlighed – de guider også brugeren gennem hele beslutningsprocessen. Fra information og inspiration til køb. Når du kombinerer indhold, der informerer og inspirerer, med tydelige call-to-actions og links til produkter, øger du chancen for konvertering markant.

Del dette: