En del af:

Hvad koster det at starte en webshop?

Går du med ideen om at starte en webshop? Så læs vores guide her, hvor meget du kan forvente at det koster og så gennemgår vi de økonomiske overvejelser…


Webto Avatar

Af:

Læsetid: 11 minutter


Det kan virke indbydende at starte en webshop frem for en fysisk forretning, da investeringen er mindre og ekspeditionen kører delvist automatisk. 

Så hvordan kommer du i gang? Læs mere nedenfor:

  • Du skal starte en virksomhed – 0kr. (670 kr. Ved gebyr for anpartsselskab) 
  • Holde løbende regnskab (0 kr. Med regnskabsprogrammet Dinero for små virksomheder) 
  • Vi anbefaler at købe en professionelt lavet webshop og undgå tekniske fejl 
  • 5.000-15.000 kr. For små virksomheder 
  • 25.000 kr. minimum for mellemstore virksomheder 
  • Varelager 5.000-20.000 kr. min. i opstart
  • 1.000-5.000 kr. i driftsmaterialer 

Vi anbefaler dig der vil starte en seriøs mindre webshop, at regne med 15-30.000kr. i opstart, så er du godt rustet til at vækste og kan skalere uden at skulle have lavet en helt ny løsning igen. Kører du kun en hobby webshop, kan du gøre det for 1.000-3.000 kr. men skal her selv lave meget af arbejdet.

Men vi tør godt garantere dig at det bliver svært at lave din hobby om til en fremtidig beskæftigelse, hvis du ikke går ind i projektet, med mål om at skulle starte en webshop der skal blive til noget du kan leve af.

For mellemstore virksomheder, snakker vi om et startbeløb på 25.000-100.000 kr. For en webshop. Forudsat at virksomheden allerede har et varelager og infrastruktur til opgaven. 

At starte en webshop 

Først og fremmest skal du tage stilling til størrelsen på potentialet for din webshop og hvor stor den skal være fra start. Hvis du køber varer med henblik på at sælge dem videre i en webshop, så skal du betale skat og moms af salget. 

Der findes ikke en situation hvor SKAT ikke vurderer, at salg fra en webshop er med henblik på videresalg, som altså er skattepligtig fra første krone. Det er derfor vigtigt at tage stilling til dine forpligtigelse i skat og moms allerede fra start. 

Din webshops udseende og brugervenlighed afspejler også dine ambitioner som virksomhed, du bør derfor overveje hvad formålet med din webshop er. Er det bare for at have en hobby, eller skal det være noget du kan leve af i fremtiden? Hvis det sidste er tilfældet, så er det vigtigt at have en professionelt udseende webshop og det behøver ikke koste dig mere 5.000-10.000 kr. i starten. Alt efter hvad du ønsker.

Virksomhedsformer 

Når du starter en virksomhed, skal du tage stilling til hvad formålet er med virksomheden og hvad dine forventninger er til vækst, samt hvilken sikkerhed du vil have økonomisk. 

At starte en lille virksomhed som enkelt person er gratis, men det betyder også at du hæfter personligt med din formue. Altså at al gæld din virksomhed skaber, også er din gæld privat. 

Du kan modsat lave et anpartsselskab, hvor du ikke hæfter personligt, hvis virksomheden går konkurs. Når du gør dette, skal du indbetale 40.000 kr. i egenkapital i virksomheden og betale et engangsbeløb på 670 kr. i registrering. 

Du kan når som helst lave virksomheden om til denne virksomhedsform senere og vente til din lille virksomhed er begyndt at omsætte nok, til at samle 40.000 kr. med at ændre virksomhedsform, hvor du så skal betale de 670 kr. i registrering. 

Små virksomheder er momsfrataget op til 50.000 kr. 

Når du starter en virksomhed til din webshop, med registrering som enkeltmandsvirksomhed eller Personligt ejet mindre virksomhed (PMV), er virksomheden ikke forpligtet til at betale moms, hvis dens omsætning er mindre end 50.000 kr. inden for 12 måneder. (Kilde: Virk.dk

På denne måde kan du køre en hobbyvirksomhed ved siden af, drive en webshop og samtidig stadig arbejde, uden at være bekymret for moms påvirkning. 

Vi anbefaler at bruge Dinero, til at lave regnskabet for små virksomheder. Så alt er på det rene. 

Sådan registrerer du en virksomhed 

Du kan registrere virksomheden og have et CVR-nummer til din virksomhed. Det gør du ved at ansøge på Virk.dk. Der er grundige gennemgange af alle virksomhedsforme og fordele og ulemper ved dem. Det tager ca. 15-20 minutter at lave ansøgningen.

Registrere domæne 

Når du skal lave en webshop, så skal du finde på et navn til den og så skal du have et domæne til det navn. Hvis du gerne vil have en virksomhed der hedder “Bare For Sjov”, så skal du undersøge hvad domæne der er til rådighed, Det kan være bareforsjov.dk, bare-for-sjov.dk eller bfs.dk.  

Vi anbefaler dig dog at kalde din virksomhed for noget, der har med det du forsøger at sælge at gøre. Det er langt nemmere for dig at blive set på Google.  

Hvis din webshop hedder noget der relaterer til produktet f.eks. “Garn.dk” har en kæmpe fordel, når det kommer til at rangerer på søgeordet garn. Det skyldes at Google identificerer dit domænenavn med produktet du sælger – altså beslutter Google sig for, at den hjemmeside som hedder “Garn.dk” må være de mest troværdige indenfor salg af garn produktet.  

Set kan også gøres for at ramme et bestemt lokalt område. Hedder ens hjemmeside f.eks. cyklerroskilde.dk og man er en cykel mekaniker og butik, så er det tæt på sikkert at man ligger i toppen, når nogen søger på ”Cykler Roskilde” på Google. 

Overvej derfor om din side og virksomhed kan hedde noget fordelagtigt på Google. 

Du kan finde et domæne ved at søge på ”køb domæne” på Google. 

Hosting

Når du køber et domæne, køber du kun retten til at have det navn på nettet. Du skal også købe hosting på et webhotel ved siden af.  

Ved hosting af en webshop, så bør du være opmærksom på nogle minimumskrav der differentierer sig fra hosting af normale hjemmesider. 

(For dummies) Hosting fungerer på den måde at dit domæne kun kan eksistere og findes på en server, det samme med resten af internettet. Informationen om dit domæne og din hjemmeside samt måden den er designet på pg bygget op, fylder noget, det er det vi kalder “data”. En server opbevarer og håndterer data og samtidig interagerer den med dem som bruger din hjemmeside. Dette kalder vi for trafik. Servere sørger for at man kan bruge internette og at alle informationerne det kræver at vise dig en hjemmeside, opbevares og leveres korrekt. 

Ved større mængder trafik udsættes serveren for højere belastning. Det er derfor vigtigt at man sikrer sig et hostingmiljø med en tilpas stor kapacitet, fordi webshops normalt har langt større online trafik end andre gængse hjemmesider og at skalerer denne, i takt med at trafikken bliver større på hjemmesiden, ellers kan man opleve at serveren går ned, på grund af for meget information, sammenlignet med tilgængelig plads.

Vi har selv hosting af hjemmesider på hurtige og pålidelige servere, der kører på 100% grøn strøm. Du skal være velkommen til at kontakte os og høre mere. 

Hvordan vælger jeg en webshop? 

Igen skal du tage stilling til hvad dine forventninger er til webshoppen; Skal den være billig i starten og så må du købe en ny når du vækster og vokser? Skal den kunne skalere samtidig med at virksomheden vokser? Skal den kunne laves præcis som du ønsker? Kan du selv lave den, eller skal den laves af professionelle? 

Webshops du kan vælge imellem 

Vi har taget nogle af de webshop system du kan vælge imellem ud. Vi har udvalgt nogle specifikke webshopsystemer, som vi kan stå bag, men der findes flere. Vær dog igen opmærksom på at læse om shoppen opfylder dine behov og hvad andre siger om løsningen. 

Shopify

– (Webhosted på ikke valgfri server – Så her skal du ikke have hosting i forvejen)  

Nemt og hurtigt system. Godt til dem som befinder sig i opstartsfasen uden at ville investere for meget i en webshop. Der er behov for at hente essentielle værktøjer, som du skal hente plugins for at bruge. Prisen er lidt højt for medlemskab ift. Lignende opstartsvenlige platforme og du kan ikke styre checkout siden, da din webshop skal være hosted af shopify.  

Men Shopify bidrager med en masse lette funktioner til en relativ lav pris. Fordi det er et låst webhosted system, så betyder det, at shoppen ikke konvereteres til andet. Det vil ikke være muligt at rykke system, uden at skulle starte forfra med en ny side. 

Pris: Fra 29$ om måneden 

Openmage og Magento 2

– (Hosted på valgfri server) – Vi anbefaler denne løsning til mellemstore og store virksomheder 

Hvis du vil kunne styre alt og kunne tilføje hvilken som helst funktion efter behov. Så er Magento vejen at gå. Når Magento bliver omkostningsfuldt, så skyldes det, at systemet kræver en professionel udvikler, da løsningerne skal laves og sættes ordentligt sammen. Til gengæld får du også en webshop, der kan skalere så stor som du har behov for.  

Husk at en Magento webshop aldrig bliver mere omkostningsfuld end hvad dine specielle krav og ønsker udgør. Altså, vil du have en standard Magento webshop uden specielle funktioner, så kan den let konkurrere i pris med WooCommerce eller Shopify. Folk vælger som regel Magento netop fordi de har specielle ønsker som kræver professionel kodning og udvikling. 

Lige gyldig hvad behov du får i fremtiden, vil det kunne klares med Magento som løsning. F.eks. kan du få lavet en samlet løsning, hvor du både kan styre dit varelager, bestille varer og kan sætte det hele op til at køre automatisk med integration til dit bagvedliggende ERP-system. 

Til gengæld ejer du så også hele systemet selv, uden at skulle betale abonnement. Det skyldes at Magento er open-source og ikke har licenser. Du kan let flytte webshoppen fra et hostingmiljø til et andet. I modsætning til Shopify er Magento den mindst låste løsning og alt er virkelig muligt. 

Pris: Gratis – Men behov for udvikling så 15.000+ kr.  

Woocommerce

– (Hosted på valgfri server) – Vi anbefaler denne til små virksomheder  

Woocommerce er gratis og er et plugin til WordPress hvor du kan bygge hele din hjemmeside op i. Det kræver dog en vis mængde af research for at bygge webshoppen korrekt op, da du selv kan bestemme hele sammensætningen, du kan selv vælge hvilke betalingssystemer og fragtfirmaer du vil bruge og hvordan webshoppen skal se ud.  

Du bruger plugins til at sammensætte webshoppens funktioner som du ønsker og med over 50.000 plugins er der meget at vælge imellem. 

Vi har lavet små guides til hvordan man styrer WordPress, som kan bruges til også at styre i Woocommerce. 

Pris: Gratis 

Opsætte betalingsløsning 

Alt efter hvad system du har valgt til din webshop, skal du enten tilføje et betalingsplugin, eller har allerede fået udviklet en betalingsløsning. De skal bindes op til din private konto hvis det er en lille virksomhed. Eller din virksomhedskonto hvis du har fået lavet dette. 

Det er vigtigt at orientere sig omkring hvilken betalingsløsning er billigst, for der kan være prisforskel og du vil kunne mærke forskel i volumen, også selvom der er snak om promiller. 

Varelager eller dropshipping? 

Når du har styr på din ønskede webshop, så skal du tænke på hvordan din webshops varer sælges. Skal du have et varelager? Eller er skal det være dropshipping? Hvor du sælger en vare og din leverandør sælger varen direkte for dig?  

Der er både fordele og ulemper ved dropshipping. Fordelen er, at du ikke selv skal have et varelager da dine varer bliver sendt fra leverandøren og direkte til kunden. Ulempen er ventetiden mellem bestilling og levering, og der er nu mange negative nuancer af den ventetid.  

For det første så oplever kunden længere leveringstid. For det andet så afhænger leveringsservice af en leverandør hvor du ikke er i kontrol. For det tredje så kan tiden mellem bestilling og leverance betyde et stort økonomisk tab, hvis din leverandør ændrer priser i mellemtiden.  

For at give et eksempel: en kunde lægger en ordre på et produkt som du sælger til 1000kr. Tiden fra ordren overgives til leverandøren, til at leverandøren kan levere til kunden er 2-3 måneder. I den tid sætter leverandøren sine priser op, nu koster produktet 1500kr i kostpris. Dvs. Du har tjent (-500kr) og altså tabt penge på ordren.  

Det sker måske kun en gang imellem tænker du? Nej det kan ske meget ofte, især for tiden og afhængig af hvor mange har lagt den samme ordre, kan du ende med et minus på mange hundrede tusinde kroner. 

Hvis du vælger at have varer lokalt hos dig, så skal du have et begyndende varelager. Alt efter hvad produkterne er, kan dit indledende varelager ligge på 5.000-20.000kr. og meget nemt også uden for disse tal. 

Ulempen ved at have eget varerlager er, at man kan fryse inde med outdatede varer som ingen vil købe. Pludselig bliver du desperat for at få de sidste varer solgt og ender måske med et tab af den årsag. Så står du selvfølgelig også selv for logistik, ansættelser af personale og levering. 

Inventar, drifts- & pakkemateriale 

For hobby virksomheder snakkes der om små udgifter, da alt i hjemmet kan bruges. For små virksomheder, kan der spares meget ved at bruge personlig ejet møbler, computer og kontorartikler, der kan skrives ind i virksomheden.  

Herudover skal der regnes 1-5.000 kr. til diverse driftsudgifter. Du kan spare meget ved at gemme og sende i brugte papkasser du har modtaget og ved at pakke fra din private adresse i starten.  

Sidste ord fra os 

Nu burde du være klar til at starte din webshop med alt i orden. Du kan lære meget om butiksdrift ved at sætte tiden af til at studere andre på nettet. Du kan også gå på din kommunes hjemmeside og bruge deres erhvervscenter, hvor du kan få masser af sparring, til at drive din egen virksomheder og en masse værktøjer. 

Held og lykke! 

Del dette:

Mere fra:

  • ChatGPT og AI i markedsføring

    Sådan bruger du GPT’s i din markedsføring

    Af: Webto • 23/11/2023
    I en verden, hvor digital markedsføring bliver mere kompleks og konkurrencepræget, introducerer og fortæller vi om vores GPT: Wuo SEO og content rådgiver – en…
  • hvorfor blog

    Hvorfor har mange virksomheders hjemmesider blogs?

    Af: Webto • 30/10/2023
    Du lægger måske ikke mærke til det, men mange hjemmesider har en blog og ofte lander du på faktisk på en blogside, når du søger…
  • Flytning af webshop, hvordan gør vi

    Flytning af webshop, hvordan gør vi?

    Af: Webto • 27/10/2023
    Er nuværende webshop-system begrænset, ønskes nye funktioner eller er tiden bare løbet fra systemet, så er det nærliggende at kigge sig om efter et nyt…